Από τα αρχαία λατομεία στο Α Αρχαίο Θέατρο Λάρισας

18/10/2016

Στα πλαίσια ολοκλήρωσης της συγγραφής βιβλίου με τίτλο: «Από τα αρχαία Λατομεία στο Α´ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας» πραγματοποιήθηκαν οι τελευταίες αυτοψίες στα αρχαία λατομεία μαρμάρου στο Καστρί Αγιάς και πωρολίθου στην Περαχώρα Τυρνάβου.
Το βιβλίο ξεκινά με αναφορά στο Α´ Αρχαίο Θέατρο και εν συνεχεία επικεντρώνεται στα δυο από τα κύρια υλικά δομής του μνημείου, το μάρμαρο και τον πωρόλιθο.
Γίνεται αναφορά στα υλικά, στη χρήση τους χρονολογικά, στα λατομεία, στις τεχνικές εξόρυξης, τα εργαλεία και την μεταφορά.
Κατόπιν περιγράφονται τα αρχαία λατομεία μαρμάρου και πωρολίθου στη Θεσσαλία με ιδιαίτερη έμφαση στα λατομεία Αγιάς και Περαχώρας. Εκτενής αναφορά υπάρχει για τον προσδιορισμό-ταύτιση της πηγής προέλευσης του μαρμάρου και του πωρολίθου του Αρχαίου Θεάτρου. Τέλος δίνονται προτάσεις για την αξιοποίηση-ανάδειξη και προστασία των αρχαίων λατομείων που πραγματικά αποτελούν εκπληκτικά μνημειακά σύνολα όχι μόνο στο θεσσαλικό χώρο αλλά και πανελλαδικά.
Στο οδοιπορικό συμμετείχαν ο κος Δημήτριος Καραγκούνης Αρχιτέκτων της ΕΦ.Α. Λάρισας ο οποίος έγραψε και τα κείμενα του βιβλίου καθώς και οι Γεώργιος Μπισμπίκης Συντηρητής Αρχαιοτήτων, και η Στέλλα Μπλάντα Συντηρήτρια αρχαιοτήτων-Τοπογράφος μηχ/κος, η βοήθεια των οποίων ήταν πολύτιμη.
Το βιβλίο βρίσκεται στην τελική του φάση και πρόκειται να κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες.