Επετειακό αφιέρωμα 1985-2020

30/12/2019

Με αφορμή την συμπλήρωση 35 και πλέον χρόνων εργασιών στο αρχαίο θέατρο Λάρισας θα θέλαμε να “χαρίσουμε” σε όλους εσάς μερικές από τις σημαντικότερες στιγμές που ζήσαμε κοντά στο μεγαλοπρεπές αυτό μνημείο.

(1985-1998) – Μια νέα εποχή ανατέλλει

Το μνημείο που μέχρι τώρα βρίσκεται θαμμένο, μέσα στους χωμάτινους όγκους και στα θεμέλια των οικοδομών, αρχίζει να κάνει αισθητή την παρουσία του. Σίδερα, σκυροδέματα και άλλα οικοδομικά υλικά φαίνεται να χάνουν την κυριαρχία τους, το μνημείο ξεπροβάλει δείχνοντας την δύναμη και την μεγαλοπρέπειά του, είναι αυτό που όλοι περιμέναμε και καρτερικά υπομέναμε να γίνει πράξη. Έχει αρχίσει επιτέλους η αντίστροφη μέτρηση για την πλήρη αποκάλυψη του σπουδαίου αυτού θεάτρου που για χρόνια βρίσκονταν “βουβό” και “φυλακισμένο”.

(1999-2000) – Η απρόσμενη βοήθεια από τα κοινοτικά κονδύλια (Β ΚΠΣ)

Μια χρηματοδότηση που θα αλλάξει τα πάντα. Ο χώρος του θεάτρου μετατρέπεται σε εργοτάξιο όπου άνθρωποι με ζήλο, συνέπεια και εργατικότητα “ανασταίνουν” κυριολεκτικά το μνημείο. Ίσως όλοι μας να μην είχαμε πραγματικά καταλάβει το τι συνέβαινε και το τι θα επακολουθούσε. Η οπτική γωνία αλλάζει, το εύρος του ματιού μπορεί να διακρίνει την “φιγούρα” που σήμερα όλοι βλέπουμε. Η πρώτη μάχη κερδήθηκε και χωρίς ξεκούραση προχωρούμε και πάλι μπροστά, φαίνεται πλέον ότι ο δρόμος είναι ανοιχτός.

(2002-2009) – Ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα εκτοξεύει τις εργασίες (Γ ΚΠΣ)

Οι ταυτίσεις, οι επανατοποθετήσεις εδωλίων και άλλων αρχιτεκτονικών μελών καθώς και η αποκατάσταση των ευπαθών σημείων του θεάτρου είναι το κύριο μέλημα όλων μας. Μελέτες, εγκρίσεις, προβληματισμοί και απόκτηση τεχνογνωσίας είναι στην καθημερινή ατζέντα. Το χρονικό αυτό διάστημα μας βρίσκει όλους ενωμένους Υπουργείο Πολιτισμού, Περιφέρεια Θεσσαλίας, Δήμος Λαρισαίων, Επιμελητήρια, σύλλογοι, σωματεία, απλοί πολίτες και εργαζόμενοι. Για τους τελευταίους θα τολμούσα να πω ότι πολλές φόρες έκαναν την υπέρβαση φέρνοντας εις πέρας δύσκολες πραγματικά εργασίες. Ίσως σήμερα να φαίνονται όλα απλά, κατανοητά και αυτονόητα. Για όλους εμάς που εργαστήκαμε στο χώρο του μνημείου, το διάστημα αυτό ήταν ίσως το σημαντικότερο. Νέοι σε ηλικία τότε όλοι μια καθημερινή παρέα, τολμώ να πω σαν μια οικογένεια πασχίζαμε για να πετύχουμε τον ένα και μοναδικό στόχο, την ανάδειξη του μνημείου. Το τελείωμα της περιόδου αυτής “βρήκε” ένα μνημείο εντελώς αναγεννημένο, η απορρόφηση των κονδυλίων έφτασε στο ανώτατο όριο και το έργο συμπεριλήφθηκε στις πέντε καλές πρακτικές.

(2012-2015) – Η επιτυχής ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το έργο του αρχαίου θέατρου έχει εκμεταλλευτεί στο έπακρο μέχρι σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα. Δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση η ένταξη σε κάθε ένα από αυτά. Απαιτήθηκαν μελέτες, εγκρίσεις και φυσικά δουλειά από όλους μας. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεχνούμε την πολύτιμη βοήθεια του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Λαρισαίων, συλλόγων, σωματείων αλλά και των απλών πολιτών.
Οι αποκαταστάσεις των πρανών του θεάτρου, η συντήρηση των αρχιτεκτονικών μελών και η αποκατάσταση του συνόλου των κλιμάκων του κυρίως θεάτρου προσδίδουν στο μνημείο μια άλλη εικόνα. Η αγάπη του κόσμου δεδομένη, το θέατρο πλέον αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πόλης της Λάρισας και εμείς αισθανόμαστε περήφανοι που καταφέραμε να “κλείσουμε” και αυτό το πρόγραμμα με 100% απορρόφηση και επιτυχία σε όσους στόχους είχαμε θέσει.

(2019-2023) – Το μνημείο αλλάζει και πάλι – Ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ

Σαν καλοί μαθητές και πάλι “πρώτοι” στην ένταξη του έργου αποκατάστασης του θεάτρου στο νέο ΕΣΠΑ. Οι μελέτες και οι εγκρίσεις διαδέχθηκαν τον σχεδιασμό του έργου, τους στόχους, την υποβολή των απαραίτητων στοιχείων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και την εκ νέου έγκριση. Οι στόχοι όπως πάντα είναι η υλοποίηση του προγράμματος με επιτυχία και η απορροφητικότητα του συνόλου των κονδυλίων. Στο χώρο του έργου βρίσκεται η “παλιά” γενιά των συντηρητών και των εργατοτεχνιτών με την αγάπη δεδομένη για το μνημείο και σίγουρα με περισσότερη εμπειρία αλλά και η νέα γενιά που ακόμα δεν ήρθε έγινε αναπόσπαστο μέλος της μεγάλης οικογένειας του θεάτρου. Το σίγουρο είναι ότι όλοι μας αισθανόμαστε περήφανοι που εργαζόμαστε στο Υπουργείο Πολιτισμού και σε ένα χώρο με τέτοια ιστορία. Είμαστε πραγματικά ευγνώμονες σε “όλους σας” για την βοήθειά σας σε κάθε πρόβλημά μας. Σε καμία περίπτωση δεν μας ενοχλεί η κριτική σας όποια και αν είναι γιατί σε βάθος χρόνου όλοι καταλάβαμε πόσο χρήσιμη είναι.

Δημήτριος Καραγκούνης, Αρχιτέκτων, Προϊστάμενος Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών ΕΦΑΛΑΡ