Μετακίνηση γερανοφόρων οχημάτων

21/03/2021

Untitled_Panorama3a
Την Παρασκευή στις 19/03 στο χώρο του μνημείου πραγματοποιήθηκε μια σειρά εργασιών που αφορούσε την μετακίνηση οχημάτων που υποστηρίζουν το έργο της αποκατάστασης. Τις πρώτες πρωινές ώρες 4:30-5:30 πμ, εισήλθαν στο χώρο μπροστά από το αρχαίο θέατρο και συγκεκριμένα στην γωνία Βενιζέλου και Ηφαίστου δύο γερανοφόρα οχήματα. Μετά από τους απαραίτητους χειρισμούς και τις δοκιμές ανύψωσης σε συνδυασμό με τα πλέον αυστηρά μέτρα που αφορούν τα σημεία έδρασης, στις 7:30 όλα ήταν έτοιμα. Εν συνεχεία εισήλθε από την οδό Ηφαίστου τρίτο γερανοφόρο όχημα το οποίο “πήρε” θέση ανάμεσα από τα ήδη τοποθετημένα. Ακολούθησε σειρά ελέγχων ανύψωσης, μοίρασμα φορτίων και δόθηκε εντολή ανύψωσής του. Με ιδιαίτερους και λεπτούς χειρισμούς το έμπειρο προσωπικό των γερανοφόρων οχημάτων και αφού πρώτα προηγήθηκε η τοποθέτηση των απαραίτητων “σαμπανιών” και συρματόσκοινων, άρχισε την ανύψωση του τρίτου γερανοφόρου και μετά από μία επιτυχημένη καθόλη προσπάθεια το όχημα εισήλθε στο χώρο του μνημείου μπροστά από τον δυτικό αναλημματικό όπως αρχικώς είχε προβλεφθεί.

Η όλη επιχείρηση παρόλο που είναι “γνωστή” στο έργο, διότι και κατά το παρελθόν έχει επαναληφθεί, αντιμετωπίστηκε από όλους με εξαιρετική σοβαρότητα. Πρόβλημα στην επιχείρηση ανύψωσης αποτελεί το δύσκολο κομβικό σημείο, η στενότητα, οι έναντι οικοδομές, τα αρχιτεκτονικά εμπόδια, τα διάφορα εμπόδια κοινής ωφέλειας, τα φρεάτια και τέλος τα κανάλια ομβρίων στους πεζοδρόμους. Το σύνολο των παραγόντων αυτών καθιστά κάθε φορά το εγχείρημα αρκετά σύνθετο και παρουσιάζει αρκετή δυσκολία.

Την όλη διαδικασία συντόνιζε από τις πρωινές ώρες ο κ. Δημήτριος Καραγκούνης Αρχιτέκτων και Προϊστάμενος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών της ΕΦΑΛΑΡ, ενώ μέρος των εμπειρότατων εργαζομένων του θεάτρου βοήθησε τα μέγιστα αποκλείοντας μεγάλη περιοχή γύρω από το σημείο για λόγους ασφαλείας.

Μετά από την τοποθέτηση του οχήματος στο χώρο του δυτικού αναλήμματος, αυτό οδηγήθηκε στο χώρο της ορχήστρας. Αυστηρά μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί και σε αυτή την περίπτωση διότι το όχημα για να οδηγηθεί στην ορχήστρα “περνάει” πάνω από τον αρχαίο αγωγό. Το σύνολο του συγκεκριμένου τμήματος έχει υποστυλωθεί εσωτερικά ενώ όλη η επιφάνεια στο άνω μέρος καλύπτεται από ειδικό εφέδρανο ώστε να “πάρει” ομοιόμορφα τα φορτία. Και σε αυτή την περίπτωση υπήρχε πλήρη επιτυχία και το όχημα οδηγήθηκε χωρίς προβλήματα στο χώρο της ορχήστρας όπου έλαβε θέση για να συνδράμει στη συνέχιση των εργασιών αντιστήριξης του κυρίως θεάτρου.

Αφού η πρώτη αυτή επιχείρηση ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, το όχημα το οποίο προϋπήρχε στην ορχήστρα οδηγήθηκε και έλαβε θέση πλησίον του δυτικού αναλήμματος . Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητοι έλεγχοι, έγιναν οι προσδέσεις και ξεκίνησε η ανύψωσή του με την βοήθεια των δύο οχημάτων που υπήρχαν στην οδό Βενιζέλου. Και αυτή η ανύψωση έγινε με υποδειγματικό τρόπο και γύρω στις 9:30πμ και αυτή η επιχείρηση είχε ολοκληρωθεί. Ήταν η πρώτη φορά που στο μνημείο είχαμε δύο μετακινήσεις στο ίδιο πρωινό και η εμπειρία έδειξε ότι και αυτό είναι εφικτό όταν τηρείται το σύνολο των μέτρων και όλοι λειτουργούν ομαδικά.

Η αντικατάσταση του γερανοφόρου οχήματος το οποίο είχε εισέλθει στο χώρο του μνημείου τον Δεκέμβριο του 2020 έγινε ώστε αυτός να ελεγχθεί στα πλαίσια των συμβατικών υποχρεώσεων του αναδόχου και τον βαρύνει εξ ολοκλήρου. Επίσης από την πλευρά του είχαν εξασφαλισθεί οι απαραίτητες άδειες για την διέλευση και στάθμευση των οχημάτων στον πεζόδρομο και είχαν δοθεί οι απαραίτητες εγγυήσεις.

Όσο αναφορά το καθαρά τεχνοκρατικό κομμάτι θα θέλαμε να γνωρίσουμε ότι το βάρος ενός εκάστου οχήματος ανέρχεται στους 36 τόνους ενώ η ανύψωσή του από την οδό Βενιζέλου στο επίπεδο της ορχήστρας του μνημείου είναι στα 7,5μ.

Σημειωτέον ότι κατά την διάρκεια της παραπάνω διαδικασίας, στα ανατολικά άλλο γερανοφόρο όχημα εκτελούσε μεταφορές υλικών από την οδό Βενιζέλου στο χώρο του μνημείου ενώ την ίδια στιγμή στο χώρο των διασπάρτων βρισκόταν σε εξέλιξη εργασίες μετακίνησης και διευθέτησης αρχιτεκτονικών μελών με την χρήση άλλων δύο γερανοφόρων οχημάτων.

Αξίζουν συγχαρητήρια στους εργαζόμενους του αρχαίου θεάτρου για την συμβολή τους ενώ τα εύσημα ανήκουν τόσο στους χειριστές των δύο οχημάτων ανύψωσης αλλά και στο υπόλοιπο προσωπικό του αναδόχου της εταιρίας Γιαννακός με έδρα την Καρδίτσα. Ευχαριστήρια επίσης στους ιδιοκτήτες – ενοικιαστές των καταστημάτων που βρίσκονται στο σημείο ανύψωσης για την κατανόησή τους όσον αφορά το “κλείσιμο” της οδού Βενιζέλου μέχρι τις 10:30 το πρωί.

Η τηλεοπτική κάλυψη έγινε από το κανάλι thessaliatv ΓΕΡΑΝΟΙ ΠΟΛΛΟΙ…ΠΕΤΟΥΣΑΝ