Νέα εδώλια στο Αρχαίο Θέατρο

29/08/2022

Untitled_Panorama3a
Ο κ. Δημήτριος Καραγκούνης Αρχιτέκτονας Μηχανικός, επικεφαλής της ομάδας επίβλεψης και Προϊστάμενος του Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών της ΕΦΑΛΑΡ τονίζει ότι ξεκίνησε η “παραγωγή” και ταυτόχρονα η παράδοση των νέων εδωλίων στο χώρο του Αρχαίου Θεάτρου.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας είχε προκηρύξει Διεθνή Δημόσιο Ανοικτό Διαγωνισμό με αντικείμενο την «Επεξεργασία μαρμάρου σε ηλεκτρονικό παντογράφο» στο πλαίσιο του Υποέργου 5: «Επεξεργασία μαρμάρου σε ηλεκτρονικό παντογράφο» του έργου «Αποκατάσταση Αρχαίου θεάτρου Λάρισας – Ε φάση».

Ύστερα από την ανάδειξη του αναδόχου την στιγμή αυτή βρισκόμαστε σε φάση διαδικασίας της παραγωγής των νέων αρχιτεκτονικών μελών και ειδικότερα στην κατασκευή 240 νέων εδωλίων του κυρίως θεάτρου. Η διαδικασία περιλαμβάνει την κοπή των μεγάλων όγκων μαρμάρου σε μικρότερους όγκους ύψους 0,40 μ εν συνεχεία την δημιουργία στερεού μέσα στο οποίο εγγράφεται το κάθε ένα εδώλιο και τέλος την επεξεργασία του τελικού όγκου στον πενταξονικό παντογράφο σύμφωνα με το αρχείο του κάθε εδωλίου.

Η γεωμετρική μορφή, οι διαστάσεις και αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες των νέων μελών έχουν προκύψει μετά από σάρωση όλων των επιφανειών με laserscanner και τη δημιουργία τρισδιάστατων ψηφιακών μοντέλων για το κάθε ένα, στα πλαίσια του Υποέργου 3.

Σήμερα και νωρίτερα του προγραμματισμένου χρόνου, παραδόθηκαν από τον ανάδοχο τα πρώτα 30 νέα εδώλια. Τα νέα αρχιτεκτονικά μέλη μεταφέρθηκαν από τις εγκαταστάσεις του αναδόχου, με τρία ειδικά οχήματα ύστερα από συντονισμένες ενέργειες, στο χώρο του μνημείου. Τα οχήματα εισήλθαν από την οδό Βενιζέλου τις πρώτες πρωινές ώρες, αφού πρώτα είχαν εξασφαλισθεί όλες οι απαιτούμενες άδειες, και στάθμευσαν έναντι του σκηνικού οικοδομήματος. Στη συνέχεια τα εδώλια με συνδυασμένη χρήση δύο γερανοφόρων οχημάτων πήραν θέση περιμετρικά της ορχήστρας πριν την τελική τους κατάληξη στο χώρο του κυρίως θεάτρου. Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί μια ακόμη μεταφορά 30 νέων εδωλίων.

Το σύνολο των νέων μελών προβλέπεται να παραδοθεί και να τοποθετηθεί στο χώρο του Αρχαίου Θεάτρου, σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη, έως το τέλος του 2022.

Νέα εδώλια στο Α΄ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας (1)
Νέα εδώλια στο Α΄ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας (2)

Untitled_Panorama3a