Εκδήλωση το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου στο A’ Aρχαίο Θέατρο Λάρισας

31/08/2023

Το Υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγράμματος «ΘΕΣΣΑΛΙΑ» διοργανώνουν το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 8 μ.μ. στο Α΄ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας εκδήλωση ενημέρωσης για την πορεία ολοκλήρωσης του έργου «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΦΑΣΗ Ε», που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Θεσσαλία 2014-2020». Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία της η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση με τη Συμφωνική Ορχήστρα Λάρισας και την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Μαγνησίας σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Η Συμφωνική Ορχήστρα Λάρισας θα παρουσιάσει την πρωτότυπη μουσική σύνθεση του μαέστρου Χρήστου Κτιστάκη «Συμφωνική Ωδή» που γράφτηκε ειδικά για την εκδήλωση. Είναι εμπνευσμένη από αρχαίες ελληνικές κλίμακες (τρόπους) δωρικό, αιολικό και μιξολύδιο, από την βυζαντινή υμνολογία ήχος πλάγιος δεύτερος, και από την ελληνική λαϊκή παράδοση. Στην κατακλείδα του έργου ακούγεται και το μουσικό θέμα από τον «Επιτάφιο του Σείκιλου», ένα διασωθέν μουσικό κείμενο της αρχαιότητας.

Η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ανδρέα Κατσιγιάννη θα παρουσιάσει το μουσικό πρόγραμμα Mare Nostrum- Ένα ταξίδι στις Μουσικές της Μεσογείου, που ενώνει 23 διαφορετικούς λαούς. Μελωδίες κοινές και πρωτότυπες διασκευές συναντιούνται επί σκηνής αναδεικνύοντας τη συγγένεια των λαών της Μεσογείου μέσα από την κοινή τους γλώσσα, τη μουσική. Ένα μελωδικό καραβάνι που ξεκινάει από την Ανατολή, διασχίζει τα Βαλκάνια, τα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας και καταλήγει στην Ελλάδα του σήμερα και του χθες, μια Ελλάδα γεμάτη καημούς και φως.

Τραγούδι: Ευτυχία Μητρίτσα, Απόστολος Μόσιος

Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας: Γιώργος Παπαχριστούδης (πιάνο), Κώστας Γεδίκης (μπουζούκι-λάφτα), Αποστόλης Βαλαρούτσος (κιθάρα), Κώστας Κωνσταντίνου (μπάσο), Ανδρέας Παππάς (κρουστά), Σωτήρης Μαργώνης (βιολί), Δήμος Βουγιούκας (ακορντεόν), Περικλής Αλιώπης (τρομπέτα), Ανδρέας Κατσιγιάννης (σαντούρι).