Εργασίες επανατοποθέτησης “ορθίων” εδωλίων περιμετρικά της ορχήστρας

13/05/2022

Untitled_Panorama3a
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου, στα πλαίσια της πράξης «Αποκατάσταση Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας – Φάση Ε’» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014-2020».

Την Τρίτη 10/05/2022 ξεκίνησαν οι εργασίες επανατοποθέτησης των “ορθίων” εδωλίων περιμετρικά της ορχήστρας σε μήκος 61 μέτρων. Σε προγενέστερη φάση στα πλαίσια του έργου, το σύνολο των εδωλίων που παρουσίαζε σημαντικότατες βλάβες αφαιρέθηκε και αφού συντηρήθηκε, κυρίως με συγκολλήσεις, παρέμενε στο χώρο της ορχήστρας για την ωρίμανση κυρίως των κονιαμάτων. Πριν την επανατοποθέτησή τους προηγήθηκαν εργασίες κατασκευής τοιχοποιίας αντιστήριξης από λιθοδομή που συνοδεύονταν από έργα αποστράγγισης.

Η εργασία παρουσίαζε ιδιαίτερη δυσκολία διότι στην ουσία, μετά την απομάκρυνση των εδωλίων και την αντιστήριξη του συνόλου των εδωλίων της πρώτης και δεύτερης σειράς, δημιουργήθηκε σήραγγα ελάχιστου βάθους 1,50 μέτρων που στη συνέχεια καλύφθηκε από την λιθοδομή αντιστήριξης και αφού πάρθηκαν τα κατάλληλα μέτρα αποστράγγισης. Το εγχείρημα επιχειρήθηκε σε αρχαίο θέατρο στον ελλαδικό χώρο για πρώτη φορά και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία χάρις στην υψηλή εξειδίκευση και την άριστη συνεργασία του συνόλου των εργαζομένων. Το υψηλό επίπεδο των εργασιών φάνηκε όταν μετά την καταπόνηση του συνόλου της υποστυλωμένης κατασκευής από τον περσινό μεγάλο σεισμό των 6,2 Ρίχτερ, δεν παρουσίασε το παραμικρό πρόβλημα .

Οι εργασίες επανατοποθέτησης προχωρούν σύμφωνα με το προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα και προβλέπεται να ολοκληρωθούν εντός του μηνός Ιουνίου. Σε πρώτη φάση τα “όρθια” εδώλια τοποθετούνται ακριβώς στις αρχικές τους θέσεις ενώ μετά την ολοκλήρωση προβλέπεται τελικό αρμολόγημα του συνόλου των κενών που δημιουργούνται μεταξύ των “ορθίων” εδωλίων καθώς και αυτών της πρώτης σειράς ενώ σε δεύτερη φάση προβλέπεται η κατασκευή εξομαλυντικής στρώσης από συμβατό κονίαμα περιμετρικά του ποδίου της ορχήστρας και καθ’ όλο το μήκος των “ορθίων” εδωλίων.

Την επίβλεψη και τον συντονισμό του συνόλου των εργασιών έχει ο επικεφαλής της ομάδας επίβλεψης Αρχιτέκτων μηχανικός και Προϊστάμενος του Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών της ΕΦΑΛΑΡ κ. Δημήτριος Καραγκούνης και η Πολιτικός Μηχανικός κα. Σοφία Τσανακτσίδου.

Αποκατάσταση εδωλίων στα πλαίσια της αντιστήριξης του κυρίως θεάτρου

Ολοκλήρωση εργασιών αντιστήριξης