Η “Κλειώ και ο Αχιλλέας” στο αρχαίο θέατρο

10/06/2018

Ένα παραμύθι διαφορετικό από τα άλλα κυκλοφορεί στη Λάρισα.

Το ιστορικό υπόβαθρο και φόντο είναι πέρα για πέρα αληθινό, η τοποθεσία συγκεκριμένη και οι πρωταγωνιστές θα μπορούσαν να είναι δύο από τα εκατοντάδες παιδιά που έχουν επισκεφθεί το Αρχαίο Θέατρο έως τώρα. Ο λόγος για το «ένα παραμύθι, ολόκληρη ιστορία» που αφορά στην ιστορία του Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας ιδωμένη μέσα από τα μάτια δύο παιδιών, της Κλειώς και του Αχιλλέα. Η ευφάνταστη σύλληψη ανήκει στους κ.κ. Στέλλα Μπλάντα και Δημήτρη Καραγκούνη, ενώ η εικονογράφηση στον Γιάννη Πέτρου.

Η κ. Στέλλα Μπλάντα, τοπογράφος-μηχανικός και συντηρήτρια αρχαιοτήτων έργων Τέχνης, αρχικά επισήμανε πως για τη συγγραφή του συγκεκριμένου πονήματος εφαλτήριο ήταν η αγάπη για το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας. Οι δύο πρωταγωνιστές, η Κλειώ και ο Αχιλλέας, ονόματα κάθε άλλο παρά τυχαία δεν είναι, αφού αμφότερα εδράζονται στην ελληνική Ιστορία και Μυθολογία, ευελπιστούμε, εμείς οι δημιουργοί, πως θα πάρουν τους συνομηλίκους τους από το χέρι και θα τους φέρουν στο Θέατρο. Και συνακόλουθα θα έρθουν και οι γονείς τους. Το “ένα παραμύθι, ολόκληρη ιστορία” είναι γραμμένο με απλό και κατανοητό λόγο και πολλή προσοχή πάντα με άξονα τα παιδιά.

Ο Δημ. Καραγκούνης, αρχιτέκτων μηχανικός, προϊστάμενος του τμήματος Έργων και Μελετών Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, που εργάζεται στον χώρο του Θεάτρου για πάνω από 25 χρόνια, επισημαίνει πως το συγκεκριμένο παραμύθι είναι το πρώτο μέρος μιας τριλογίας. Το δεύτερο μέρος θα έχει τον τίτλο «Μία διαδρομή σαν παραμύθι» στο οποίο η Κλειώ και ο Αχιλλέας θα ανακαλύψουν τα μνημεία του ιστορικού κέντρου της Λάρισας και θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβρη και το τρίτο θα αφορά στα μνημεία συνολικά του Ν. Λάρισας και θα κυκλοφορήσει στο τέλος του έτους.
Ο Γιάννης Πέτρου, γραφίστας, επί σειρά ετών art director στο γραφιστικό τμήμα του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, μιλώντας για την εικονογράφηση του παραμυθιού, είπε: «Όταν οι… συνεργάτες μου -πια- μου εμπιστεύθηκαν την εικονογράφηση για την τριλογία, αγχώθηκα. Επειδή όμως “ζω” το Θέατρο κάθε μέρα όλη μέρα επί σχεδόν 8 χρόνια, μέσα από το κείμενο και τη διαδικασία είδα πόσο εμποτίστηκε η ψυχοσύνθεσή μου και η σκέψη μου μ’ αυτήν την εικόνα που μου βγήκε αυθόρμητα και ενιαία.

Η “Κλειώ και ο Αχιλλέας” στο Αρχαίο Θέατρο

Ο Αχιλλέας και η Κλειώ ανακαλύπτουν τα μυστικά του Αρχαίου Θεάτρου